Pucko

Olika människor lägger olika mycket vikt vid sina arbeten. I stora drag kan man väl säga att i ena änden av spektrat finns dom som kommer så sent dom kan och går så tidigt dom kan och gör så lite som möjligt där i mellan. I andra änden finns dom som ser sitt jobb som ett kall och i princip bor på jobbet och kan hela företagets bokföring utantill.

Vissa jobb är inte bara ett jobb, dom är till och med mera än ett kall, dom är en livsstil, t.ex. en läkare får inte enligt sitt skrås etiska riktlinjer bara åka förbi en trafikolycka utan måste stanna och hjälpa till.

Detsamma gäller polisen, kan man tycka i alla fall. Dags att presentera poliskvinnan Janice R. Govern, vid Chicago Police Department. Efter jobbet en dag gick hon till en stor shoppinggalleria för att handla. Hon bar fortfarande uniform och vapen, men var i strikt mening ur tjänst, eftersom hennes pass var slut.


Hon stod och bläddrade bland kläderna på damavdelningen när en annan shoppare, en man i 25-årsåldern, sprang till henne och med panik i rösten berättade att banken intill klädbutiken just höll på att rånas av en man beväpnad med ett slagträ.


Janice vände sig mot den hjälpsökande och sade med ett upphöjt ointresse att det bästa råd hon kunde ge var att han skulle leta rätt på en telefon och ringa 911. “-Jag är inte i tjänst just nu så jag kan inte hjälpa till”, var hennes lakoniska svar på hans förvirrade ansiktsuttryck. Den konfunderade mannen gjorde som han blivit tillsagd.


Efter en stund kom ett gäng av hennes kollegor och kunde utan större problem övermanna och arrestera rånaren. Janice betraktade lugnt hela händelseförloppet där hon stod i kön med sin shoppingkorg.


Nu skall Janice som kanske inte längre räknas under parollen “Chicagos Finest” upp inför en intern utvärderingskommitté som skall pröva hennes lämplighet som polis. Kanske är läge att förtydliga att den amerikanska polisens ledord inte är: “To Ignore And Shop”, utan “To Protect And Serve”.





Kommentera inlägget här:

Namn:

Är du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: